Liberalismen.dk

Velkommen til min hjemmeside. Jeg har valgt at dedikere den til liberalismen, fordi jeg er liberalist med hjertet, og ser på verden med liberalistiske øjne. Alt for mange mennesker bukker under for fristelsen til at styre verden med forbud og tvang. Derfor har liberalismen trange kår på trods af at liberalismen er vejen ud af sult og nød, krig og død.

Dette er ikke endnu en side hvor du kan læse kilometerlange akademiske artikler omkring liberalistisk økonomi. Det er min intention at holde niveauet på et plan hvor menig mand også kan være med.  
  Kjeld Flarup

Opstilling til #KV21

Jeg og Struer har i det stille haft 30 års jubilæum med hinanden. I december var det 30 år siden jeg som nyuddannet ingeniør blev ansat hos Ericsson i Struer. Da jeg godt 10 år senere blev gift, valgte vi at slå os ned i Struer, hvor vi også har bygget hus. Så nu er vi bundet af mursten til Struer.

Sådan en investering skal jo beskyttes, og derfor har jeg og Struer en fælles interesse i, at kommende generationer vil slå sig ned i Struer. Det ville også være dejligt om mine børn ville blive i Struer, eller flytte tilbage når de har taget en uddannelse. Så det er af ren egoisme, jeg stiller op til kommunalvalget - men på den gode måde.

Min første oplevelse med politik, går tilbage til ca. 3-4 klasse, hvor mine forældre skulle til folkeafstemning på min lille landsbyskole, om hvorvidt skolen skulle nedlægges. Afstemningen gav selvfølgeligt et nej, men i næste valgperiode blev den nu nedlagt. Hvad brugte kommunen så de sparede penge til, jo man byggede små hyggelige børnehaver, så alle børn kunne komme i børnehave. 30 år senere kunne jeg så slås mod nedlæggelse af mine børns hyggelige lille børnehave, som nu skulle være en del af en megainstitution.

Danmark ligger på top 10 over verdens rigeste lande. Derfor burde vi kunne forvente at vi har: Verdensklasse skoler. Verdensklasse børnehaver. Verdensklasse plejehjem. Verdensklasse veje. Verdensklasse cykelstier. Verdensklasse strande. Verdensklasse borgerservice. Verdensklasse hjemmepleje. Verdensklasse biblioteker. Verdensklasse hospitaler. Verdensklasse lægehjælp. Verdensklasse alting.

Der er altså brug for en forventningsafstemning, man kan ikke få det hele. Selv Danmark er nødt til at prioritere. Og verdensklasse kan ikke bare købes for penge, det kræver fokus og opmærksomhed, hvis pengene ikke blot skal ende i et sort hul. En kommune har mange opgaver og politikerne kan ikke holde fokus på det hele. Og derfor kan alt ikke være i verdensklasse.

I de 40 år jeg har fulgt med i politik, er det åbenbart kommet som en overraskelse for vælgerne hvert år, at kommunerne skal spare. Derfor kan jeg ikke forstå at vælgerne ønsker flere og flere offentlige ydelser, når systemet bevisligt altid fattes penge. Verdensklasse nej, men kan vi få en fornuftig kvalitet til en fornuftig pris, hvis kommunens politikere opfører sig ansvarligt.

Prioriteter må der til, og en vigtig prioritet for mig, vil altid være at få mine børn godt i vej, og at de mener Struer er et godt sted at vende tilbage til, når de har set verden og selv vil sætte børn i verden.

Arbejde

Arbejde, børn og fritid. Det er de vigtigste parametre for en familie at se på ved valget af bopæl. Ingen arbejdspladser, så farvel Struer. At drømme om masser af nye arbejdspladser i Struer kommune, er nok for naivt. Det bider sig selv i halen, for arbejdskraften flytter derhen hvor arbejdspladserne er, og arbejdspladserne flytter derhen hvor arbejdskraften er.

Netop Ericsson var et godt eksempel på dette. Først var der B&O, og som spinoff derfra kom DIKON, som senere blev til Ericsson. Det højteknologiske arbejdsmarked i Struer er fortsat præget af B&O fortiden. Men B&O har flyttet mange af sine udviklingsaktiviteter til København nu, fordi der er højtuddannet arbejdskraft at få. På samme vis har Vestas flyttet det meste af sin udvikling til Aarhus.

Når noget flytter ud af Stuer, så kommer det altså ikke bare igen. Og selvom B&O stadigt har produktion i Struer, så er det et problem at udviklingen flytter til København. Og hvorfor skulle en anden virksomhed starte ny produktion op i Struer, hvis de kan gøre det nær de store byer. Jeg er i dag så heldig at arbejde hos DEIF i Skive, men lukker den, ja så er der ikke kun to større arbejdspladser til min profil tilbage fornuftig pendlerafstand. Heldigvis er det blevet lettere at pendle til og fra Struer med motorvejen.

Struer skal have et godt erhvervsklima, men reelt er vi afhængige af, at vi sammen med de øvrige kommuner i området kan virke attraktive. Derfor skal vi i fællesskab kunne trække tungere uddannelser til området. Om det bliver i Struer betyder ikke så meget for mig, Herning er også fint, da unge godt kan bo i Struer og læse i Herning. Og selvom de flytter til Herning under uddannelsen, så er springet tilbage til Struer efter endt uddannelse ikke stort. Heller ikke selvom arbejdspladsen stadigt er Herning.

Heldigvis er uddannelser udenfor de store universitetsbyer med i Venstres seneste uddannelsesudspil “Danmark i bedre uddannelsesbalance”. Her vil f.eks. vil det være oplagt med flere ingeniøruddannelser i Aarhus Universitets afdeling i Herning. Og uddannelserne skal være produktionsrettede, da der typisk ansættes 4 faglærte hver gang en ingeniør ansættes i en virksomhed.

Det er betingelserne for Struer. Hvad angår arbejdspladser er vi ikke i konkurrence med vores nabokommuner, tværtimod har vi en fælles kamp at kæmpe. Der er ikke så meget Struer kan gøre på egen hånd. Tilgengæld kan Struer skille sig ud når det drejer sig om at være et godt sted at bo.

Skoler

Gode skoler er vigtige hvis man har børn, og gerne vil sætte dem god i vej. Derfor skal Struers skoler være blandt de bedste. Penge alene gør det ikke, hvis en privat virksomhed skal fungere, så skal ledelsen interessere sig for driften. Derfor er dialogen mellem skolerne og kommunalbestyrelsen vigtig, hvis det er skolerne der skal prioriteres.

En punkt hvor skolerne kunne løftes er at ansætte universitetsuddannede lærere til udskolingen (7-9 klasse). Det koster naturligvis penge, og en forudsætning for at dette kan udnyttes, er at indskolingen og mellemtrinnet virker.

Min filosofi omkring et fag som matematik, er at det skal læres lag på lag. Og hvis et af lagene ikke indlæres godt nok, så er eleven tabt senere hen og vil for altid hade matematik, fordi forståelsen mangler. Her står skolesystemet med en udfordring på grund af Covid-19 nedlukningerne.

Om 5-10 år frygter jeg, at forskerne vil komme til at stå med et begreb som hedder Covid-19 børnene. Børn som bare er stået af under hjemmeundervisningen, og som aldrig får indhentet det tabte. De vil komme mere og mere bagud i resten af deres skoletid. Her står kommunerne med en stor opgave, for de børn vil komme tilbage som sociale problemer senere hen.

Limfjorden

Struers store trækplaster på fritidsområdet er Limfjorden. Vi har som mange andre jyske kommuner også masser af natur, men havnen og vores 147 Km kyst er unikt. Det er den slags, som kan få mennesker til at flytte til netop Struer, selvom de ikke oprindeligt er herfra eller ikke arbejder i kommunen.

Vi har et stort havneområde, som kan udvikles. Der er for få som bruger det, og den bedste måde at få mennesker til er at give dem mulighed for at bruge penge. Altså giv mulighed for at lave cafeer og forretninger tættere på vandet.

Teknologi

En helt anden grund til at jeg stiller op, er at der er for få ingeniører i politik. Og verden bliver mere og mere teknisk. Passer vi godt nok på vores borgeres personfølsomme data? Håndterer vi affaldet rigtigt. Er vi klimasikrede? Begrænser vi CO2 udledningen nok? Ligesom med skolerne skal kommunalbestyrelsen interessere sig for disse ting, og for mig vil et “alt er i orden” ikke være nok.

Struer har en havn med mange muligheder, og det er da fint at der bliver bygget boliger. Det er blot er upraktisk sted, for om 100 år står vandet 100 cm højere. Det betyder at kommunen får endnu flere udgifter til stormflodssikring, hvis havnen er fyldt op med dyrt byggeri. 100 år er selvfølgelig lang tid, og stort set alle bygninger og veje i hele verden er opført inden for 100 år. Problemet er altså til at leve med, men derfor kan godt være lidt forudseende. Da jeg selv valgte et sted at bygge var en af parametrene risikoen for oversvømmelse på grund af klimaændringer. Jeg forstår simpelthen ikke, at man i København anlægger en hel ny bydel ved at fylde Lynetteholmen op.

Selvom vi bygger med vandstigninger i tankerne, så bliver det også med tiden nødvendigt at etablere en sluse ved Thyborøn, for at sikre os mod stormfloder, da den stigende vandstand gør os mere sårbare for for stormflod. Vi bliver nødt til at flytte ting væk fra havnen, men tidspunktet kan udskydes. Og laves slusen ved Thyborøn ikke, så må vi selv til at regne på en Venedig løsning fra Struer til Bremdal.

Venstre

Der er forskel på landspolitik og kommunalpolitik. Venstre står lidt i krise på landsplan i øjeblikket, det vil måske smitte af på kommunalvalget, men næppe ret meget. Der er større meningsforskelle i landspolitik, men kommunalpolitik er mere pragmatisk. Så mener man det seriøst med det kommunale, så er Venstre stadigt det rette parti at stille op for.
2021-02-16