Liberalismen.dk

Velkommen til min hjemmeside. Jeg har valgt at dedikere den til liberalismen, fordi jeg er liberalist med hjertet, og ser på verden med liberalistiske øjne. Alt for mange mennesker bukker under for fristelsen til at styre verden med forbud og tvang. Derfor har liberalismen trange kår på trods af at liberalismen er vejen ud af sult og nød, krig og død.

Dette er ikke endnu en side hvor du kan læse kilometerlange akademiske artikler omkring liberalistisk økonomi. Det er min intention at holde niveauet på et plan hvor menig mand også kan være med.  
  Kjeld Flarup

Korruption

I udlændingestyrelsen demonstrerer man en af de mest udbredte grunde til at korruption eksisterer, nemlig eksistensen af love som giver embedsmænd magt til blande sig i andre menneskers liv. Udlændingeloven er en klassiker i den henseende, eftersom antallet af mennesker der generes af loven, er langt større end det antal mennesker som man ønsker at ramme med loven.

Hvad der sker er at virksomheder f.eks. giver nogle gaver til udlændingestyrelsens medarbejdere for at få sagerne hurtigere igennem. Utilstedeligt råber politikerne, men hør nu lige her! De mennesker der kommer hurtigere igennem på denne måde, vil fra dag et betale mindst 10.000 Kr. i skat om måneden til den fælles husholdning! Det er da politikerne der er utilstedelige, når de har lavet de snærende regler som de har lavet.

I gennemsnit så taber staten skatteindtægter på ca. 50.000 Kr. pr. person som må vente på at få arbejdstilladelse. Dertil kommer det tab som samfundet lider ved at mangle arbejdskraften. Nogle kinesere har betalt 25-50.000 Kr. for at få arbejdstilladelse, og dertil er jo kun at sige at det må jo kunne betale sig for dem, og den skatteindtægt som staten har fået ved de uretmæssige arbejdstilladelser overstiger med garanti bestikkelsesbeløbet!

På den ene side er det for dårligt at der er så lidt bestikkelse i Danmark, for samfundet ville blive rigere hvis vi betalte os udenom det offentliges barrierer for økonomisk aktivitet. Men på den anden side, så er korruptionen en skat på ærligt arbejde, og bliver det almindeligt at man betaler sig udenom, så vil embedsmændene bevidst begynde at sylte sager indtil de får en lille gave. Derved vil de urimelige offentlige regler kunne skabe en kultur af korruption!

Hvis vi synes at der er mange regler i Danmark, så er dette vand ved siden af reglerne i Rusland. Men i Rusland gør det blot ikke så meget, for der kan man betale sig ud af det. Men for Rusland er det et et problem, at der sidder titusindvis af offentligt ansatte og uproduktivt sætter stempler, mens millioner af borgere hvert år må tage fri fra arbejde for at stå i kø på et offentligt kontor. Og tro mig, embedsmændene arbejder ikke hurtigt med mindre de får lidt ekstra for det!

Der findes selvfølgelig også de mere grove former for korruption, hvor kriminelle direkte betaler sig fra at politiet blander sig i deres aktiviteter. Den slags er jo selvfølgelig rigtigt dårligt. Men tænk om der var flere udbydere af politi service. Så kunne man, hvis den ene var korrupt, blot gå til en anden. Derfor er det stadigt statens monopol på magtudøvelse der skaber muligheden for korruptionen. Men denne grove form for korruption er dog ret begrænset, når man ser bort fra alle de forhold hvor det er tåbelige love der skaber den kriminalitet som man køber politiet til at se bort fra.

Hvis man skal give et godt råd til lande der har problemer med korruption, så er det første man skal sige til dem at de skal afskaffe love og reguleringer og fyre de embedsmænd der administrerer dem. Hver eneste stempel som man skal have sat for at starte en virksomhed, vil jo være en invitation for embedsmændene til at tage imod korruption. Tilsvarende må vi i Danmark erkende at vores store pukkel af love og reguleringer uundgåeligt inviterer til korruption. Når vi ser korruptionen burde vi fjerne nogle regler i stedet for at råbe op om dårlig moral. Det er reglerne i sig selv der er dårskaben.

Korruption er en konsekvens af statens magtmonopol. Medarbejdere i private firmaer kan også tage imod bestikkelse, men her kaldes det for det første underslæb, og for det andet så kan vi andre blot gå til et andet firma, hvis vi ikke kan få de ydelser vi efterspørger af det korruptionsramte firma. Korruption er kun et problem, når vi ikke har frihed til at vælge de korrupte embedsmænd fra. Og det gælder hele vejen fra den lille kontormus og op til statsministeren eller præsidenten!
2005-08-01